Bij LUMEN kun je op verschillende manieren je ervaringsdeskundigheid ontwikkelen en inzetten. Zo kun je deelnemen aan de Oriëntatiecursus Ervaringsdeskundigheid (OCE), de wekelijkse coaching voor ervaringsvrijwilligers en intervisies. Ook zijn er regelmatig facilitatortrainingen en zijn er mogelijkheden om je ervaringsdeskundigheid als vrijwilliger in te zetten. Eens per maand is er een Ervaringsdeskundig spreekuur voor al je vragen.
Coaching ervaringsvrijwilligers
Vrijdag 10.00 - 12.00 uur (wekelijks)
Oriëntatiecursus Ervaringsdeskundigheid
Donderdagochtend 9.30 - 12.30 uur
(15 bijeenkomsten vanaf 13 maart)
Ervaringsdeskundig spreekuur
Vrijdag 10.00 - 11.00 uur (wekelijks)
Hieronder beschrijven we een aantal redenen waarom de inzet van ervaringsdeskundigheid belangrijk is voor een organisatie en vooral waarom de inzet van ervaringsdeskundigheid belangrijk is voor cliënten. Om uit te leggen wat ervaringsdeskundigheid is, is het belangrijk om drie termen uit te leggen: ervaring, ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid.
Ervaring
Kort gezegd bestaat ervaring uit de unieke en persoonlijke belevingen en ervaringen die iemand heeft opgedaan in de GGZ en waar iemand een persoonlijke betekenis aan geeft die niet overdraagbaar is.
Ervaringskennis
Wanneer de opgedane ervaringen gedeeld worden met andere mensen en wanneer iemand ook andere bronnen gebruikt om meer kennis op te doen over de ggz en om zijn eigen ervaringen in een breder perspectief te plaatsen, ontstaat ervaringskennis. De ervaringen krijgen een gelijke noemer, er worden patronen ontdekt en er ontstaat een meer algemeen geldende kennis.
Ervaringsdeskundigheid
Als ervaringsdeskundige zet jij je ervaringskennis op een kundige manier in om anderen te ondersteunen in het persoonlijke herstelproces. Ook kan ervaringsdeskundigheid hulpverleners inzicht bieden, het emancipatieproces bevorderen en stigma helpen bestrijden.
Meer weten?
Wil je meer weten over ervaringsdeskundigheid, neem dan contact op met LUMEN via lumen@ribw-nr.nl.
Of met één van onze ervaringsdeskundige herstelcoaches.
Ervaringsverhalen
René over zijn angst- en paniekaanvallen en zijn weg naar herstel
Wil jij ook onze ondersteuning?
Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt.
Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.