In het kader van de Green Deal zet de RIBW een belangrijke stap richting het bevorderen van gezondheid én duurzaamheid. We gaan plantaardige voeding stimuleren en starten in 2024 met het streven naar één vegetarische kookdag per week! Dit is pas het begin: tegen 2026 willen we dit uitbouwen naar drie vegetarische dagen per week. Het uiteindelijke doel? Een mooie balans van 50/50 tussen plantaardige en dierlijke voeding. En daar hebben we jullie hulp bij nodig!

Enquête
Als start van deze uitdaging, hebben we een enquête uitgezet onder 15 BW’s/activiteitencentra. Wat blijkt: er zijn grote verschillen. In de helft van de teams wordt al 1 x per week vegetarisch gekookt, in de andere helft nooit. En bij één woongroep staat al gemiddeld 5 x per week een maaltijd zonder vlees op het menu.

Redenen om voor vegetarisch te kiezen zijn onder andere het rekening houden met vegetarische bezoekers, milieubewustzijn en gezondheid. Echter, sommige teams twijfelen omdat ze denken dat bewoners hier niet positief tegenover staan, of dat het moeilijk is om lekkere, betaalbare vegetarische gerechten te bereiden. Een door de deelnemers aan de enquête aangedragen suggestie is dan ook om tips en menusuggesties ter beschikking te stellen. Daarmee gaan we aan de slag!

Help mee: Maak een vegetarisch kookboek voor de RIBW!
Om jullie te inspireren, gaan we samen een kookboek maken vol met lekkere, duurzame, voedzame, goedkope en gemakkelijk te bereiden vegetarische recepten. Hierbij krijgen we ondersteuning van Cathalijn Okken, begeleider in team Malden/Groesbeek.

Hoe werkt het?

  1. Jullie koken!: We vragen aan een team om een vegetarisch recept te bereiden, compleet met ingrediënten, bereidingswijze en foto's (van het gerecht én bij voorkeur ook van de bereiding met bewoners/bezoekers).
  2. Tips van Cathalijn: Cathalijn zal elk recept bekijken en waar mogelijk een extra (gezondheids)tip toevoegen.
  3. Delen van jullie recept: Jullie plaatsen het recept en de foto’s in de tijdlijn van Connect, zodat iedereen mee kan genieten van jullie kookkunsten.
  4. Een RIBW vegetarisch kookboek: Alle recepten worden uiteindelijk gebundeld tot een RIBW vegetarisch kookboek vol tips over vegetarisch eten. Of dit een online of geprint kookboek wordt, beslissen we later.

Meer leren over vegetarisch eten?
Om jullie kennis te vergroten, zullen we op Connect regelmatig tips delen over vegetarische voeding. Hiervoor wordt ook een themapagina aangemaakt. Daarbij schrijft Cathalijn vanuit haar expertise een stuk over de invloed van voeding op de psyche.

Doe mee!
Voor sommige teams is koken zonder vlees/vis/gevogelte een uitdaging, terwijl anderen al wat meer ervaring hebben met het koken van een vegetarische maaltijd. Wat je situatie ook is, we hopen dat je samen met je team en bezoekers/bewoners deze stap zet naar een mooie balans tussen plantaardige en dierlijke voeding. We wensen jullie veel succes en kijken uit naar jullie recepten.

Cathalijn bijt de spits af en plaatst deze week al een lekker, gezond en goedkoop vegetarisch recept. Het eerste team dat wij uitnodigen om een recept in te sturen naar duurzaam@ribw-nr.nl is: Team Wijchen. Veel succes!

Een vraag?
Heb je een vraag over dit bericht? Neem contact op met Joël de Booijs of stuur je vraag naar duurzaam@ribw-nr.nl.

andere interessante nieuwsartikelen