Al haar hele leven heeft Saskia last van een hoop discussies in haar hoofd. Vaak negatief van toon en met een grote vermoeidheid als resultaat. Prikkels komen bij haar ongefilterd en daardoor extra hard binnen. "Feestjes bezoeken vind ik dan ook vreselijk. Iemand die een stoel verschuift, groepjes mensen die met elkaar praten. Dat soort dingen put mij enorm uit." De klachten dreven Saskia in het verleden naar een punt dat ze niet meer verder wilde. "Toch koos ik voor doorgaan en heb ik de hulp aanvaard die ik nodig had. Ik schaamde mij hier niet voor. Deze beslissing heeft mijn leven weer een positieve draai gegeven."

Voor de groep

Saskia nam ook deel aan een herstelwerkgroep van de RIBW. In deze groep leren mensen met psychische klachten weer regie over hun eigen leven te krijgen, door hun ervaringen en adviezen met elkaar te delen. "Ik heb heel veel aan mijn groepje gehad." Later besloot Saskia zélf een herstelwerkgroep te begeleiden. "Dit deed ik bij De Kentering in Nijmegen. Het was fijn dat ik ook iets kon terugdoen. Ik zag de mensen in mijn groep stappen vooruitzetten. Praten met lotgenoten zorgt voor veel herkenning. Zij weten hoe het écht voelt om bijvoorbeeld depressief of autistisch te zijn. Er wordt vaak gedacht dat mensen met psychische klachten te lui zijn om te werken of zich aanstellen. Ze hebben geen lichamelijk letsel, dus dan zal er wel niks ergs aan de hand zijn. Dit klopt absoluut niet en maakt onze samenleving er niet beter op. Ik wil daarom het echte verhaal vertellen."

Van kinds af aan

Saskia heeft wel een idee hoe je het verkeerde beeld over mensen met psychische klachten de wereld uit kunt helpen. "Het begint al op de basisschool. Dat je van kinds af aan leert dat iedereen erbij hoort. Of iemand nu rood haar heeft, een scheve neus of sproeten. Dat maakt iemand niet een minder mens. Mensen met psychische klachten willen gewoon meedraaien in deze maatschappij, net als ieder ander. Maar het lukt ze niet. De druk in onze maatschappij is heel groot. Mensen met psychische klachten vinden het lastig om hieraan te voldoen. Mijn levensdoel is een wereld zonder vooroordelen over mensen met psychische klachten. Zodat deze mensen een beter leven krijgen dan ik heb gehad."

Meer rust

Het gaat inmiddels weer wat beter met Saskia. Ondanks dat ze een tijd geleden werd getroffen door een herseninfarct. "Ik heb hulp van een logopedist, die mij helpt mijn spraak weer voor de volle honderd procent terug te brengen." De coronapandemie droeg voor een belangrijk deel bij aan haar herstel. "Voor mij was het fijn dat het op straat stiller was. Hierdoor kreeg ik minder prikkels binnen en was het voor mij aangenamer om naar buiten te gaan. Dat doe ik ook nu nog altijd een paar keer per dag. Samen met mijn hondje Lola. Zij geeft structuur aan mijn dag. Zo werk ik elke dag weer een klein beetje verder aan mijn herstel."

andere interessante ervaringsverhalen

Marco over leven op straat en werken als vrijwilliger in de NuNN

Paul over herstel, op jezelf en begeleiding thuis

Wil jij ook onze ondersteuning?

Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt. Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.

Cliëntenplein Nieuws

Update - Ontwikkelingen bij Participatie & Werk
Update - Ontwikkelingen bij Participatie & Werk
4 minuten
Uitnodiging: Beleef LUMEN Vrijplaats voor Herstel
Uitnodiging: Beleef LUMEN Vrijplaats voor Herstel
2 minuten
De Cliëntenraad wenst je fijne feestdagen toe!
De Cliëntenraad wenst je fijne feestdagen toe!
1 minuut